Jak naškrobit háčkované ozdoby
Vánoční háčkované ozdoby mohou být krásné a trvanlivé, pokud je správně naškrobíte. V článku vám ukážeme dva jednoduché způsoby – klasický se škrobem a alternativní s cukrem – jak dodat vašim dekoracím pevnost a tvar.
Jak naškrobit háčkované ozdoby
Vánoce už pomalu klepou na dveře a možná se někteří z vás rozhodli letos ozdobit stromeček vlastnoručně vyrobenými dekoracemi. Háčkované ozdoby jsou tradicí už po celé generace a pokud je správně naškrobíte, vydrží vám krásné ještě mnoho let. V dnešním článku vám ukážeme hned dva způsoby, jak na to.
Škrobení – tradiční metoda
Škrobení klasickým potravinářským škrobem je pravděpodobně nejpoužívanější metodou zpevnění háčkovaných výrobků. Takový škrob je jednoduchý na přípravu a potřebné suroviny najdete v každém supermarketu.
Budete potřebovat:
• cca 100 ml vody
• cca 10 g škrobu (bramborový, Solamyl)
• polystyrenová podložka
• nerezové špendlíky nebo párátka
Příprava škrobu:
Vodu v hrnci ohřejte. Jakmile se z ní začne lehce kouřit, přisypte škrob. Ztlumte plamen a míchejte, dokud se škrob úplně nerozpustí a nevznikne matná, mírně hustší tekutina. Hrnec odstavte z plotny a směs přeceďte přes sítko, abyste se zbavili případných hrudek. Pokud je škrob příliš hustý, přilijte ještě trochu vody. Při chladnutí bude houstnout. Pro vánoční ozdoby je lepší připravit hustší škrob, který je lépe zpevní.
Jak škrobit:
Škrob nalijte do mělké nádoby. Ozdobu ponořte do tekutiny a jemně ji promněte, aby se škrob dostal do všech záhybů. Poté ji vyjměte, nechte odkapat a prsty lehce vymačkejte přebytečnou tekutinu.
Naškrobenou ozdobu položte na polystyrenovou podložku, vytvarujte a připevněte nerezovými špendlíky nebo párátky. Vyhněte se klasickým kovovým špendlíkům – mohou zreznout a zabarvit ozdoby. Nechte důkladně proschnout.
Nepravé škrobení cukrem
Pokud nemáte po ruce škrob, můžete zkusit alternativní metodu – škrobení cukrem. Tento způsob je rychlejší, ale má svá omezení.
Budete potřebovat:
• krystalový cukr a vodu v poměru 1:1
• polystyrenová podložka
• nerezové špendlíky nebo párátka
Příprava:
Cukr nasypte do vlažné vody a míchejte, dokud se zcela nerozpustí. Tímto roztokem můžete rovnou škrobit.
Jak škrobit:
Ozdoby ponořte do cukrové vody, jemně promněte a nechte nasáknout. Vyjměte, jemně vymačkejte a vytvarujte na podložce. Připevněte a nechte proschnout.
Nevýhody škrobení cukrem
• Delší doba schnutí: Ve vlhku ozdoby schnou pomalu nebo vůbec.
• Vyšší hmotnost: Cukrové ozdoby jsou těžší než škrobové.
• Nasákavost: Cukr přitahuje vlhkost z okolí.
Pro rychlejší schnutí doporučujeme umístit podložku blízko topení.
? Tip: Ať už zvolíte jakýkoli způsob, naškrobené háčkované ozdoby budou krásným doplňkem na vašem stromečku a vydrží po mnoho Vánoc. Přejeme příjemné tvoření!